Arany: hulló csillag, vagy a jövő szárnyaló üstököse?

"Vajon jó vétel az arany 1350 dollár környékén, vagy inkább tartsa távol magát a kereskedő?" - dörmögte minap egyik kereskedő barátom. - „Az attól függ, hogy milyen idő intervallumban vizsgálod a grafikont. Rövid távon nem, ellenben hosszú távon kiváló vétel a nemesfém.” - válaszoltam neki. Határozott véleményem igencsak meglepte barátomat, hiszen a csapból is az folyik, hogy az aranynak befellegzett.11 éve nézem a grafikonokat, így nem egyszer láttam azt, amikor hangosan temetnek egy pénzpiaci eszközt, akkor az előbb-utóbb poraiból lassan feltámad, majd üstökösként szárnyal. Nem állítom, hogy ez fog történni a nemesfémmel, ellenben piaci megfigyelésem és az arany hetes grafikonja azt mondja, a következő 200-250 dollár inkább felfelé van.

Amikor hosszú távú befektetésekről beszélünk, akkor a hetes grafikont vizsgáljuk. Minimum 1 év távlatában gondolkodunk, de nem ritka, hogy több év is lehet, amíg a piac igazolja, vagy cáfolja a kereskedő elképzelését. Ezek után tisztán látszik, hogy a legtöbb kereskedő számára a hosszú távú kereskedés messze áll a személyiségétől, de ez mit sem változtat azon, hogy a nemesfém hosszú hónapok, évek távlatában inkább emelkedhet. Most nézzük meg mit mond a technikai elemzés az arany grafikonjának hetes trendjéről.

Arany hetes-2013-04.png

A legkonzervatívabb trendelemzési módszer szerint, ami a csúcs-völgyes trend meghatározás, az arany továbbra is emelkedő trendben van a hetes grafikonon , hiszen az utolsó aktív völgyet, az 1300 dolláros szintet, az árfolyam nem sértette meg. A technikai elemzés szerint, az elmúlt két évben kialakult 600 dolláros zuhanás nem más, mint mély korrekciója a 2008.11. - 2011.08. emelkedésének, ahol az árfolyam 680 dolláról 1900 dollárig száguldott. Ez a korrektív mozgás két hullámban alakult ki, és a klasszikus AB - CD mintaként jelent meg. Bár azt nem állíthatjuk, hogy az arany zuhanása befejeződött, ellenben az tény, hogy a nyersanyag rendkívül túladott mind a napos, a hetes, sőt a havi idősíkon is. Ez azt feltételezi, hogy nincs már jelentős prémium az arany árfolyamában ezen a szinten, és a hatalmas zuhanás megpihenhet előbb-utóbb. Sőt! A CCI(20) indikátor legutóbb 5 éve járt ezen az értéken (-270), és láss csodát, pár hétre rá indult a következő emelkedés. Az arany akkori szárnyalása 3 évig tartott és 1200 dollárral értékelődött fel az árfolyam.

Nem tudjuk, hogy mit hozz a jövő, de ha hasonló gazdasági vagy akár politikai válság beköszönt a következő években, mint ami jellemezte a 2007 és a 2008-as éveket, akkor az arany újból üstökösként fog szárnyalni. Mekkora esély van arra, hogy így lesz? Jelenleg az arany hetes grafikonja szerint sokkal nagyobb, mint sem.

süti beállítások módosítása