USD: a szakadék szélén táncol?!

Hónapok óta írják a szakik, hogy az USD-nek erősödnie kellene fundamentálisan. Erre, hónapok óta gyengül a legtöbb devizával szemben.  Még az ultra gyenge HUF is rávert vagy 4%-ot idén! Aki olvasta írásaimat, vagy ismeri a gondolataimat az pontosan tudja, hogy régóta USD medve vagyok. Nyilván, egyszer-egyszer jön egy USD „relief rally”, de semmi több, és az USD hamarosan nagy bajban lehet.

Fundamentálisan, akár mit is jelentsen ez a szó, fogalmam sincs miért kellene erősödnie az USD-nek. Csak annyit tudok, hogy miért gyengül, és miért gyengülhet tovább. A száraz tények a következők: a FED az egyetlen jegybank, amely hónapról hónapra aktívan „pénzt ad a piacnak”. Jelenleg 75 milliárd USD-t havonta, és ezt teszi már lassan 5 éve. Sőt, nem is úgy néz ki, hogy hamarosan befejezi ezt a hóbortot.Miért tenné, jó ez így. Részvénypiac szárnyal, a kamatok alacsonyak, és nincs semmi ok ezen változtatni. Segítek, Janet Yellen Bernanke kiváló tanítvány, és mint minden él tanuló, ő is szeretné túlszárnyalni a mentorát. Bernanke volt a helikopter Ben, aki úgy szórta a pénzt, mintha nem lenne holnap. Mitől lenne más Yellen?

Szóval itt van egy jegybank, amely 3 Triilió! USD-t dobott a piacra az elmúlt években, és itt van egy állam, amelynek körülbelül 17,5 Trillió! USD a külső-belső adóssága. Nem meglepő, hogy erre a brutál adósságra az USA a lehető legkevesebb kamatot akarja fizetni, mert már így is majd belerokkan az államadóssága finanszírozásába. Értelemszerű, az ország komolyan érdekelt abban, hogy a finanszírozási kamat alacsony maradjon sokáig, ameddig csak lehet. 17,5 Trillió USD-nél akár 10 bázispont kamatnövekedés is irtózatos szám,hát még mondjuk 1%-os növekedésnél. Tavaly májusban a FED megpróbálta elhitetni, hogy indul a „tapering”, erre akkora hozam megugrás volt az amerikai állampapír piacon, (értsd drágult a hitelfinanszírozás) hogy hetekkel később a jegybank visszatáncolt. A jegybank azóta is csak eteti a piacot a „taperinggel”, na meg azokat aki még hisz a FED szavának, de konkrét lépések alig történtek azóta.

USDEBT.png

Nyilván ez a sztory nem nagy újdonság, azonban a következő gondolat már talán igen, hiszen oly keveset lehet hallani erről a main stream médiában.  2014 .07.01-én életbe lép a FATCA. Foreign Account Tax Compliance Act, vagy H.R. 2847 törvény. Annyi történt, hogy az amerikai alsóház, House of Representatives, elfogadtatott egy törvényt, amely elsődleges célja az amerikai állampolgárok pénzügyi manővereinek megfigyelése, külföldi és belföldi utalásainak követése.  Gondolom Mato innen vette, hogy meg kell venni  a Giro Zrt-t, na de ez más sztory.

FATCA-nak mégis miért van/lehet inkább USD gyengítő hatása? Nagyon egyszerű! Az USA a világ összes bankjára, pénzintézetére ráerőltetett egy jelentés kötelezettséget az amerikai adóhatóság, az IRS felé.  Aki nem működik együtt, annak 30%-os adót kell megfizetnie. Szóval megfelelni a bankoknak ennek az új „elszámoltatási” rendszernek, rendkívül költséges, időigényes.  Ez az új jelentés kötelezettségi rendszer az USD-ben jegyzett eszközökre, működő tőkére negatív hatással van, hiszen minden műveletet jelenteni kell az IRS felé. Erre, egy gyors válaszlépés lehet, lecserélni az USD-t egy másik devizára, elkerülve így a további jelentés kötelezettséget. Nyilván a FATCA egy rendkívül bonyolult törvény, aminek én itt egy ici-pici részét mutattam be, azonban a leglényegesebb pontja az, hogy az új törvény sok „nagy játékosnak” problémát okozhat, és az USD-ben jegyzett eszközeit le kell cserélnie. Azaz a FATCA akár alááshatja az USD 50 éve tartó egyedülállóságát, ami önmagában USD negatív inkább.  

süti beállítások módosítása