Vége az EUR érának?!

Nem kevesebbet sugall a cím, mint hogy az EUR vesszőfutásra van ítélve a devizapiacon. Bátor állítás, nem mondom, de nem én mondom, hanem a grafikon. Nyilván nem könnyű megmondani, hogy melyik devizapáron gyengülhet az EUR a legjobban, és a lejtmenet meddig tarthat. Azonban, valószínűbb az EUR szenvedni fog a közel jövőben.

Az EUR devizapiaci gyengülését az EURX, és a USDX hetes grafikonja támasztja alá. Az EUR és az USD a legaktívabban kereskedett deviza, és egyben egymás legnagyobb „ellenfelei” is. Ez azt jelenti gyakorlatban, ha az euró index (EURX) erős ellenállási zónába érkezik, amíg az dollár index ( USDX) erős támasz szinten van, akkor kettős negatív hatás éri az EUR-t. Most pont ez a piaci jelenség alakult ki.

eurxweekly.png

Az EURX grafikonja 2012 nyara óta meredeken emelkedik, azonban nem szabad elfelejteni, összességében az index csökkenő trendben van. Azaz, a két éves emelkedés nem más, mint egy korrektív mozgás a hét éves esésnek. A formálódó ék alakzat, és a kialakult alacsonyabb csúcs az EUR rally végét vetítheti előre. Amíg az EURX fáradtságot mutat, addig az USDX a dollár gyengülés kifulladásának a végét jelezheti.

usdxweekly.png

Hosszú – hosszú hónapok óta az USDX gyengülést mutatott a napos grafikonon. Jött is az esés azonban az USD lejtmenet most megtorpanhat. Az USDX hanyatlása megállhat ezen a szinten, mert a hetes grafikon technikai zónájába zuhant az árfolyam. A hetes grafikon nem kis pálya! Ezeket a szinteket a piac nagyon tiszteli. Ezek az intézményi szintek, ahol a "nagyok" lépnek piacra, akik tudják mit csinálnak a piacon. Ez az erős technikai szint, és a rendkívül túladott piaci környezet korrektív rally-t indíthat el. Így a közel jövő kisebb-nagyobb USD erőt hozhat, ami indirekt EUR gyengeséggel járhat.

Az 1 millió dolláros kérdés a végére maradt: melyik devizával szemben lehet igazán gyenge az EUR, ha a vázolt forgatókönyv megvalósul. Nem tudom, de az EURUSD alsó hangon eshet, és korrigálhat 400 pipet, de talán az EURNZD, vagy EURCHF zuhanás tűnik a legvalószínűbbnek. De mint mindig, majd az idő elmondja…

Sok sikert a piacokon!

Jerry

süti beállítások módosítása