Most jön a neheze…

Mint a korábbi írásaimból kiderült, számomra a grafikon komoly USD értékvesztést mutatott, és még mindig azt mutat. Játszunk el a gondolattal, hogy az USD gyengülése folytatódik a következő hetekben, - holnap a FED ad egy újabb kokit a zöldhasúnak-, akkor a kereskedőnek szembe kell néznie a legnehezebb kérdéssel: mennyit gyengülhet még az USD, hol érdemes majd zárni a pozíciókat.

A tapasztalt kereskedő azonnal rávágja, hogy erre a felvetésre nem lehet egyértelmű választ adni, mert a jövőt senkit nem tudja megmondani. Például az EURUSD erősödhet 1,35-ig, vagy akár 1,40-ig is január végéig. Vagy, az is megtörténhet, hogy az EURUSD egyáltalán nem emelkedik tovább, hanem árfolyama csökken. Érdemes emlékezni, a piacon bármi megtörténhet, így az előbb vázolt események bármelyike is megvalósulhat, csak a megvalósulás valószínűségei különböznek.

Ha minden megtörténhet a piacon, akkor honnan tudjuk, hol a legoptimálisabb profitot realizálni? Előre sehonnan. Ez a bizonytalanság sok kereskedési hiba forrása, de több egyszerű megoldás létezik profit realizálásra. Számomra a következő módszer áll legközelebb: a kereskedő hoz egy átgondolt és logikus döntést, és előre meghatározza azt a szintet, ahol profitot realizál. Például egy vételi pozícióban erős ellenállási ponton, EURUSD long esetén ez lehet, mondjuk 1,3500.

Mi van akkor, ha az árfolyam 1,40-ig elszáguld, de a célár 1,35-ön volt, és így „500 pip profittól elesett” a kereskedő? A tapasztalt trader nem bosszankodik azon, ha az árfolyam tovább száguld, mint ahol az előzetes célára volt. Nem bánkódik, mert előzetes célár meghatározáskor, nem tudhatta mi a legjobb kiszálló.

Emlékezz Mark Douglas gondolataira: "Kereskedési hibáid kilencvenöt százaléka hitedből ered, abból hogy mit jelent számodra hibázni, pénzt veszíteni, kihagyni egy kereskedési lehetőséget és a pénzt benne hagyni egy lehetőségben. Ezt hívom a négy fő kereskedési félelemnek."  

Ha elfogadod, hogy kereskedési lehetőségekben gyakran benne marad valamennyi profit, - és ez így jó-, akkor sokat tettél azért, hogy elkerülj egy fő kereskedési hibát.  

Sok sikert a piacokon,

Jerry

süti beállítások módosítása