Imádjuk a tőzsdei pánikot…

Péntek délután van, a héten már nem nyitok újabb pozíciót, így lehetőségem van írni a blogba. Elsőként megvizsgáljuk a GBP devizapárokat, majd egy fantasztikus dolgot mutatok meg a német tőzsde indexen.

Két hete írtam a GBP devizapárokról, hogy fáradóban vannak, és komoly korrekció előtt állnak. A technikai elemzés újból remekül vizsgázott, mert minden a „menettrend szerint történt”. A GBPCH 350 pipet zuhant, az EURGBP 180 pipet emelkedett. Sőt, még a bődületes napos emelkedő trendben lévő GBPUSD is elfáradt, és szépen elkezdett oldalazni, konszolidálódni.  A devizapár „top heavy”-nek néz ki, azaz 1.6700-1.6800 ultra erős ellenállás, ami nem a közel jövőben lesz áttörve. Érdemes lehet, megnézni az előző írást, hogyan lehet közép távon kihasználni a további GBP gyengeséget. A grafikon egyértelmű GBP gyengeséget mutatott, de vajon a német tőzsde index is hasonló képet mutat most?

 gbpchfh4.png

GBPCHF elmúlt két heti mozgása

NO WAY! Még mindig a BIKA az úr, és kiváló vételi pont a 8920 környéke a német tőzsde indexen. Középtávra. Mindenféle híreket és elemzői érveket lehet hallani, hogy miért most forduló meg a piac, és indul a zuhanás. Nyilván ezeket a gondolatokat már hallottuk számtalanszor, és tudjuk azt is mennyire voltak megbízhatóak a múltban. A tőzsdei menetelés mindig folytatódott, és a valószínűség most is az, hogy emelkedés lesz. Valószínűbb, hogy ebből a technikai zónából a piac feláll, mint további zuhanás. Nem én mondom, hanem grafikon mondja ezt. Bár a DAX nagyot kapott ezen a héten, és így jó időbe telik majd, de az modellezhető megfelelő valószínűséggel, hogy elemelkedik. Azt kell megérteni, az megmondhatatlan, hogy innen 1000 pontot emelkedik a DAX, vagy csak 350-et, de az igen, hogy inkább feljebb lép.

ger30daily.png

Az elmúlt közel két évben a német tőzsde index 6300-ről 9700-ig vágtázott. Ez idő alatt, háromszor érintette meg a napos 200-as exponenciális mozgó átlagát, azaz EMA200-t ( kék kocka-zöld vonal). A grafikon önmagáért beszél, hogy mi történt utána. Mindháromszor komoly fordulópont alakult ki, majd hatalmas rally indult el. Ha ez nem lenne elég technikai érv, ahhoz hogy ebben a zónában az esés megpihenjen, a hetes emelkedő trendvonal is kiváló támaszként funkciónálhat. Mint ahogy eddig is tette. A szuper túladott indikátorokat már nem is említem meg, az már csak hab a tortán. A DAX idővel feláll, mert több technikai érv támasztja ezt alá: a fő trendiránya, indikátorok, trendvonal ezt valószínűsíti. Sőt, amíg az emelkedő trendvonal nincs letörve, visszatesztelve, majd újabb mélypont kialakítva, addig nem lesz komoly tőzsdei zakó. Bárki bármit mond, jöhet ilyen hír-olyan hír, addig nincs trendforduló, amíg a trendvonal él, és az árfolyam felette van. Az megtörténhet, hogy az emelkedő trend erejét veszti, oldalaz és hónapig csak erőt gyűjt. Azonban azt konszolidációnak hívják, és nem trendfordulónak. Trendfordulóhoz minimum trendvonal törés kell! Összefoglalva, most lehetünk igazán optimisták középtávon a részvénypiacokon, mert sokan a vészharangot kongatják, ráadásul a grafikon is emelkedés támaszt alá. De mint mindig, majd az idő elmondja…

Sok sikert a piacokon!

süti beállítások módosítása