Fárad, majd elfárad a GBP!

Korábbi írásomban kiemeltem a GBP korrektív mozgás előtt áll, azaz a GPBUSD és a GBPCHF le, amíg az EURGBP inkább felfelé kanyarodhat. A GBPUSD menetelése 1,67-1,68 között megtorpanhat és valószínűtlen, hogy a devizapár hamarosan kitör az öt éves sávjából, és menetel 1,74-ig. Mindemellett, a GBPCHF és az EURGBP szunnyadó hosszú távú trendje újból erőre kaphat. Ezek a gondolatok bátor állításoknak tűnnek, de technikailag igazoltak. Nos, nézzük a grafikonokat.

eurgbpweekly.png

Az EURGBP hosszú távú trendje kétségtelenül emelkedő. Annak ellenére az, hogy az árfolyam az elmúlt öt évben lassan, de csúszik lejjebb, azonban ez az enyhe esés mindösszesen korrekciója a 0,65 – 0,98 emelkedésnek. 2012. júliusában az árfolyam menetrendszerűen elpattant 0,7780-as szintről. A gyors emelkedés után, egy újabb lassú korrekció következett. Ez a korrektív mozgás a következő hetekben befejeződhet, és jöhet egy nagyobb emelkedés.A hetes grafikon után bezoomolok a napos grafikonra, ahol egy gyönyörű ék alakzat formálódik.

eurgbpdaily.png

Bár ez az alakzat még nincs kész, ( kitöréssel valósulna meg), de az ék formáció nagyon gyakran előre jelzi a piac kifulladását, és a trendfordulókat. A grafikonon a piros vonal jelzi a kitörést, majd egy visszateszt után léphetünk piacra a vételi oldalon. Ez egy hosszabb távú kereskedési ötlet, ami arról szól, hogy elemelkedik a piac 500-600 pipet, amiért cserébe mindösszesen 200 pip kockázatot vállal a kereskedő. Nyilván ez a kereskedés és ez a kereskedési stílus nem mindenkinek való. Sokaknak lassú, és gyorsabb dolgokat szeretik. Jó hír nekik, hogy a piac ugyanígy működik alacsonyabb idősíkon. Azonban csak ezeket a hosszabb távú lehetőségeket lehet könnyedén megosztani a blogon, mert van idő megírni és felkészülni rá.

gbpusdweekly.png

Végezetül az isteni GBPUSD! Lássuk mit mutat a grafikon, nézzük meg miért van hatalmas kétely bennem a további gyors emelkedéssel kapcsolatosan. A válaszom egyszerű: a devizapárt oldalazó, sávozó mozgás jellemzi a hetes grafikonon, valamint rendkívül extrém szinten van. Ez a kombo nem favorizálja a további lendültet. Az extrém szintek azonosítására ajánlom a Bollinger szalag módosított változatát, valamint a CCI indikátor módosított beállításait. ( BB 100, 2, BB 100, 3; CCI 100) A GBPUSD a hetes grafikonon 8 éve nem volt ennyire extrém szinten. 8 éve!!! A hetes grafikonon jól látszik, hogy a CCI indikátor elérte az extrém tartományt, csak úgy mint a BB-n. Érdemes emlékezni, hogy az indikátorok segíthetnek jó minőségű döntést hozni, azonban, de mindössze egy piaci állapotot írnak le. Ahhoz, hogy tényleg korrekció és fordulópont alakulhasson ki, KELL egy technikai szint. Ami nem a GBPUSD-nél, mint az öt éves sávtető. Az idő elmondja mi lesz, de technikai szemmel több fronton is gyengének látszik a GBP, ami kisebb-nagyobb, hosszabb-rövidebb gyengeséget hozhat az angol fonton.

süti beállítások módosítása