USD a szakadék szélén?! – II. rész

Az amerikai elnökválasztás után eljött az idő, hogy megvizsgáljam az USDX grafikonját. Az előző írásomban inkább fundamentális okoskodást talált a kedves olvasó, most a technikai elemzés szabályrendszere alapján fogom elemezni az amerikai dollár indexet. Az USDX kiválóan mutatja az amerikai dollár általános erejét, hiszen ez egy devizakosár, ahol az USD ereje van kifejezve a hét fő devizával szemben.

Az USDX 2012 júniusában érte el idei csúcsát, amit egy 5,5%-os értékvesztés követett a következő 3 hónap alatt. Ebben az időszakban az index letörte a napos trendvonalat (kék vonal), valamint megsértette az utolsó napos völgyet (zöld kocka), így a korábbi napos emelkedő trend egyértelműen megtört. Az USDX trendszerűséget vizsgálva, az indexet most a trendnélküliség jellemzi a napos grafikonon. Az 5,5%-os értékvesztés után az árfolyam jelenleg korrekciós fázisában van, és az árfolyam most teszteli a szeptemberi letörési pontot. Ez a letörési pont erős technikai zóna ( lila téglalap), ami inkább eladási pont és így rövid távú USD gyengeséget vetít előre.

USDX-napos.png

A nyár végi zuhanás akkor kaphat újabb lendületet, ha az USDX letöri a kék szaggatott vonallal jelölt rövid távú trendvonalát. Ha így lesz, akkor az esés utáni emelkedő korrekció befejeződött, amit egy középtávú USD gyengülés követhet. Jelentős dollár értékvesztés akkor alakulhat ki, ha megvalósul a napos csökkenő trend feltétele az USDX-en. Ehhez az árfolyamnak a barna vonallal jelölt támasz zónát kell meghaladnia.  

Az USDX teljes irányváltását akkor feltételezhetjük, ha az árfolyam meghaladja a piros vonallal jelölt ellenállási zónát. Ebben az esetben az amerikai dollár újból erőnyerő lesz, és az USD erősödésre számíthatunk.

Mind a technikai kép, mind a fundamentális sztori adott, hogy az USD komoly értékvesztést szenvedjen el a következő hónapokban. Nem állítom, hogy a leírtak szerint alakul majd az amerikai dollár sorsa, de a jelenlegi információk birtokában, most inkább ez tűnik valószínűbb kimenetelűnek.

süti beállítások módosítása