Szuper Mario kiüti az EURUSD-t?

Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke ma délután 14.30-kor sajtótájékoztatót tart, és ismerteti a jegybank válságkezelő és gazdaságélénkítő intézkedéseit. A piaci pletykák szerint az EKB ma délután nyilvánvalóvá teszi, hogy elkötelezett az olasz és spanyol államkötvények vásárlásában. Ám a pletyka felröppenése után ennek cáfolata is elhangzott, hiszen a német jegybank, és maga Angela Merkel is ellenzi ezt a lépést. Mint technikai elemző, nem akarom kitalálni, mit lép ma délután az EKB, mindössze egy piaci sajátosságra szeretném felhívni a figyelmet.

09-06-eurusd-w1.JPG

Bármennyire is pozitív hírek látnak napvilágot az öreg kontinensen, az EURUSD a hetes grafikonon csökkenő trendben van. A trendszerűséget alátámasztja a csökkenő trendvonal, a csökkenő csúcsok-völgyek kapcsolata, valamint a mozgóátlagok is. A devizapár 1,2600-1,2650 között ellenállási zónában van. Ezen a szinten található a 2012. januári minimum, valamint 2012. júliusi is, ahonnan az árfolyam közel 600 pipet esett.  A csökkenő hetes trend és az ellenállási zóna nem favorizál vételt ezen a szinten. 

09-06-eurusd-d1.JPG

 A napos grafikonon az EURUSD 600 pipet emelkedett az elmúlt két hónapban. Ez a mozgás figyelemreméltó, de a konzervatív csúcs-völgyes trendelemzés nem állapít meg trendszerűséget. Az elmúlt hetek mozgása a napos grafikonon inkább egy gyors fellövés volt, mint trendszerű mozgás, ami megkérdőjelezheti a további emelkedés erejét. Érdemes kiemelni azt is, hogy a gyors emelkedést nem követte korrekció. Az árfolyam egy emelkedő csatornában folytatja mozgását, hasonlóan, mint 2011 októberében. Akkor jött a „testcsel”, az árfolyam felszúrt, majd összeesett, és elindult az EURUSD több ezer pipes csökkenése.

09-06-eurusd-d1-1.JPG

A grafikon 2012 szeptemberében hasonló dolgokat mutat, mint 2011 októberében. A tavalyi mozgás érdekessége, hogy az október 27-i 400 pipes EURUSD emelkedést Mario Draghi szavai váltották ki. Az EKB elnök ekkor jelentette be az LTRO nevű mentőcsomagot, ami korlátlan pénzügyi segítséget biztosított Görögországnak. 2012-ben Görögország mélyebb gödörben van mint valaha, sőt, csatlakozott mellé Olaszország és Spanyolország is. Vajon ismétlődik a gyors fellövés, majd összeesés ami 2011-ben történt? Nem tudjuk, mit hoz a jövő. Az, hogy mit mond Mario Draghi ma délután, megjósolhatatlan, csakúgy, mint az azt követő piaci reakció. Az EURUSD a hetes csökkenő trend, az ellenállási zóna, valamint a két hónapos gyors emelkedés miatt nem favorizál vételt ebben a zónában. Így ha a legkisebb kétely is felmerül, hogy az EKB nem teljes mellszélességgel dolgozik a bajba jutott országok megsegítésén, akkor az EURUSD könnyedén több száz pipet zuhanhat.

süti beállítások módosítása