Imádjuk a tőzsdei pánikot II.

Erős emelkedő trendben a tőzsdei pánik kiváló vételi lehetőséggel kecsegtet intézményi vételi szinteken. Ezt a forgatókönyvet vizsgáltuk meg a DAX indexen az elmúlt héten. A koncepció remekül bizonyított, a német tőzsde index az azonosított technikai szintről közel 600 pontot emelkedett eddig. Most egy másik oldaláról vizsgáljuk meg a „tőzsdei pánikot”, megnézzük hogyan léphetünk piacra az eladói hullám indulásakor.

Erre az SP500 4 órás grafikonja adhat lehetőséget, ha! kialakulnak a szükséges feltételek.Minden piaci irányváltást trendvonaltörés előz meg. Minden jelentős árfolyam elmozdulás előtt a piac lelassul, majd egy technikai szintet áttörnek vagy a Bikák vagy a Medvék. Az SP 500 mozgása kiváló példa e piaci mozgás bemutatására. Az amerikai tőzsde index mozgása elmúlt 5 hétben lelassult, az árfolyammozgás kialakított jelentősebb technikai szinteket, és trendvonalakat. A napos grafikon szerkezete inkább a rövid távú esést favorizálja, a további gyors emelkedéssel szemben. Így, ha törik az emelkedő trendvonal, és az árfolyam áttöri a 1830-as technikai szintet, indul a buli, a pánik.  

spx500h4.png

Az SP500 napos grafikonja azt vetíti előre, hogy az indexen egy nagyon jelentős elmozdulás jön a közel jövőben. Vagy azért, mert kialakul a 1846-os technikai szint megerősített kitörése ( 1-2-3 alakzat), vagy azért mert a kitörés fals volt. Ha további emelkedés jön, akkor az gyors és parabolaszerű lesz. Kiváló példa erre a piaci jelenségre az arany napos grafikonja 2011-ben. A nemesfém fogta magát és 1500-ról elszáguldott 1900-ig kevesebb, mint 2 hónap alatt. Ha a februári emelkedés fals kitörés volt, akkor komoly zuhanás jöhet, mert minden fals kitörés után heves ellenirányú mozgás jön. Ha az árfolyam beesik az 1830-as technikai szint alá, akkor az SP500 február végi kitörése besült, és jöhet egy gyors esés.

spx500daily.png

Mind a napos grafikon, mind a 4 órás grafikonon jelentős szint az 1830-as támasz.Érdemes lehet kiemelt figyelemmel kísérni a grafikon e pontját, mert hasonlóan jó lehetőség alakulhat ki, mint ami kialakult a Dax indexen 8920 környékén.  Akkor a pánikkal szembe mentünk, ekkor a kialakuló pánik előfutára lehetünk.  

süti beállítások módosítása