CHF reflektorfényben!

Hosszú időn keresztül a svájci frank menekülő devizaként funkcionált, és rendkívüli módon felértékelődött. Az EURCHF majdnem paritásig zuhant, míg az USDCHF 0,7070-ig szakadt. A tőke menekült Svájcba, mert biztonságot jelentett a bizalmi válsággal küzdő európai befektetőknek, és mentsvárat jelentett a globális recesszió félelmeitől. Most azonban úgy tűnik, csak úgy mint a JPY, ez a makró lemez is lejárt, és a CHF komoly gyengülés előtt áll.

 03-14-eurchf-d1.gif 

Amint azt tegnap megírtuk a Portfolio VillámTraderben, az EURCHF kiváló vételi lehetőséggel kecsegtet. A devizapár 2011.augusztus óta a grafikonon felépítette a teljes irányváltáshoz szükséges technikai feltételek. Az SNB „segítségével” 1,20 környékén kialakított egy bázist, az árfolyam több mint 12 hónapon keresztül oldalazott egy szűk sávban 1,20 környékén.  Ezt az árfolyamszintet védte először a svájci jegybank aktív intervencióval, majd ahogy az EKB életbe lépte a különböző válságkezelő mechanizmusait,( LTRO, OMT) már a piac maga is elhitte, hogy az euró-zónában nincs bizalmi válságban, és minden rendben van. Időközben úgy tűnik, az USA is kilábal a gazdasági problémáiból és a recesszió félelmei is a múlté. Na, ez volt a fundamentális mese miért stabilizálódott 2012-ben, majd tört ki szűk sávjából az EURCHF 2013 januárjában.

Mint mindig a lényeg a grafikon, ami kiválóan alátámasztja azt, hogy az EURCHF -inkább- emelkedni fog közép távon, mert a hetes idősík kivételével, minden idősíkon emelkedő trendben van.  A hetes grafikon neutrális jelenleg, de 1,2550 felett a mindenható hetes grafikonon is emelkedőre vált. A grafikonon kiválóan látszik a devizapár 2013-as mozgása.  A sávkitörés után az árfolyam élesen emelkedett, majd egy két hullámos korrekcióval menetrendszerűen visszatesztelte a kitörési pontot. Az 1,2130-as zónából az árfolyam egy ” V” betű formációval pattant vissza, ami egyet jelent. Ultra erős vételi erőt. Az utolsó lokális csúcs felett -1,2390- az árfolyam további emelkedése előtt kinyílik az út. Sőt, ha így lesz, a korábbi két hónapos korrekció egyértelműen befejeződött, és az EURCHF emelkedése lendületet kaphat, ami elrepítheti a devizapárt a 2013-as csúcsig, 1,2550. Majd idővel, ha meghaladja ezt a szintet is, és kialakul a hetes emelkedő trend, akkor jön az 1,30-1,32 is. Nem állítom, hogy bármi megvalósul az itt leírt forgatókönyvből.  Ellenben technikailag ez nagyon valószínű forgatókönyv, és akár így is alakulhat…….

Sok sikert a piacokon!

Jerry

p.s.:

Dr. Potter! Ahogy Rocky mondta: Nem az a fontos, hogy mekkorát tudsz ütni, hanem mekkora pofont tudsz elviselni. Azt a pofont amit nemrég átéltél, szinte mindenki, aki kereskedett már átélte. Szedd össze magad, tanulj a hibádból, és válj fegyelmezett kereskedővé! Ha előbb nem, akkor találkozunk, a március végi 5 napos rendezvényünkön, ahol a kockázatkezelés, és pozícióméretezésről is lesz szó.

süti beállítások módosítása