Szakadék szélén az USD?!

A pénzpiacok mozgatórugója mindig valamilyen fundamentális sztori. Az elmúlt években megjelent gazdasági problémák ismerősen csengenek már kicsik és nagyok fülében egyaránt. Hiszen a hitelválság, vagy a görög államcsőd fogalma téma lett a vasárnapi ebéd mellett, és ezek a világgazdasági problémák megnehezítették az emberek életét. Vajon tanulunk újabb válság fogalmat és találkozunk őrülten száguldozó piacokkal 2013-ban? Természetesen ezekre a kérdésekre most senki nem tudja a választ, és csak az idő dönti el, igazam van-e, de a jelenlegi információk szerint az amerikai dollár igen nagy bajban van, és nagyon komoly értékvesztés előtt állhat 2013-ban.

Tehát ahhoz, hogy a pénzpiacok állandóan mozgásban legyenek és a grafikon le-föl száguldjon, mindig kell egy fundamentális történet. Ám - bár még kevesen tudják - a korábbi évek hitelválsága és a görög államcsőd már a múlté, és lassan egy újabb gazdasági botrány bontakozik ki, ami nem lesz más, mint az amerikai államháztartási hiány fenntarthatatlansága. Az Amerikai Egyesült Államok kormánya idén sokadszorra éri el a megengedett államháztartási hiányt és kénytelen lesz komoly megszorító lépéseket tenni. A múltban az amerikai kormány sokszor beleesett már abba a fiskális csapdába, hogy többet költött, mint amennyi adót beszedett, és év közben elérte az előre meghatározott adósságplafont. Legutóbb 2011 májusában érték el a Kongresszus által meghatározott 14.3 trillió dollárt. Hosszú egyeztetés után a republikánusok és demokraták megegyeztek abban, hogy a jelenlegi kormány működésének érdekében átmenetileg megemelik ugyan az adósságplafont, de 2013 januárjában komoly megszorító intézkedéseket kell végrehajtani. Ez „lesz”/lehet a USD jövő évi gyengülésének a fundamentális sztorija.

Úgy tűnik, az adósságplafon csapdájából az USD már nem tud jól kijönni. Ha 2013 januárjában nem indul el a piacoknak beígért adósságcsökkentő, megszorító intézkedéssorozat, akkor az amerikai államadósság újból a hitelminősítők figyelmébe kerül. Egy esetleges leminősítés következtében a hitelezők nagyobb kockázati prémiumot fognak követelni, ami miatt az amerikai kormány csak nehezebben és magasabb kamattal jut hitelhez. A magasabb kamat még nagyobbá duzzasztja majd az államadósságot, lassítja a gazdaságot és gyengíti a nemzeti devizát. A másik oldalon, ha mégis lesz egy népszerűtlen, adósságcsökkentő, megszorító intézkedéssorozat, akkor az 650 millárd dollárt von ki a gazdaságból, ami a GDP 4%-a. Ilyen méretű pénzelvonás ugyancsak jelentősen lassítja majd a gazdaságot, ami szintén a dollár hanyatlását vetíti előre.

Következő írásomban a technikai elemzés szabályrendszere alapján megvizsgálom az USDX napos grafikonját, hogy támogatja-e a grafikon az esetleges fundamentális történetet. Hol van USDX grafikon? Természetesen az AlfaTraderen…..:-)

süti beállítások módosítása