Csúszós talajon az olaj

Portfolio.hu Traderszobában kedden kiemeltem, hogy az olajjal valami történt. A nyersanyag vészjósló gyertyával zárta a hétfői kereskedési napot. A fekete arany megunta a jegybankok trükközését, és ezen a héten már 10 %-ot zuhant. Úgy tűnik, miközben a kincstári, azaz jegybanki optimizmus hatása egyre fakul, az olaj kezd "észhez térni". A hatalmas zuhanás körülbelül ezt üzeni: "ha ekkora baj van a világban, hogy összehangolt jegybanki élénkítéssel kell megtámogatni a gazdaságokat, akkor itt nagy a baj, és sok olajra nem lesz szükség a jövőben".

Az elmúlt 4 év mozgása alapján, most azt vizsgáltam, mit történhet az olajjal a következő hetekben. Az elemzés alapja az, mi történt az olaj árfolyamával, akkor, amikor legalább 8 dolláros heti esést mutatott a grafikon. Vagyis a nyersanyag heti maximuma és heti minimuma közötti árfolyammozgás legalább 8 dollár esés volt. A grafikonon ezt a mozgást türkiz téglalappal jelöltem.

WTI-hetes.JPG

A WTI olaj 15 esetben zárta legalább 8 dolláros negatív mozgással a hetet az elmúlt négy évben. Megdöbbentő, de 15 esetből  14-szer további  jelentős zuhanás következett. Volt, amikor lendületből tovább zuhant az árfolyam, és volt, hogy pár napot még konszolidálódott az olaj a további zuhanás előtt.

Az olaj legrosszabb éve 2008 volt, amikor az árfolyam 150 dollárról 32 dollárig esett. Ebben az évben tízszer történt meg, hogy legalább 8 dolláros csökkenő ármozgást produkált a nyersanyag. Egyedül az utolsó alkalommal nem következett további esés. A képen jól látható, hogy 2010-ben, 2011-ben  2012-ben is további esés jött, amikor az árfolyammozgás megfelelt a 8 dolláros feltételnek. Statisztikailag ez a módszer bizonyított, így a jövő héten már eladási pontokat lehet keresni a grafikonon. A jó hír, hogy az AlfaTraderen kis kontraktussal lehet kereskedni a nyersanyagokat.

A világgazdaság abszolút olaj alapú, minden árucikk előállításához, szállításához szükséges a nyersanyag. Attól tartok, az olaj árfolyamzuhanás baljós előjel, hogy valami nem igazán működik a világgazdaságban.

Sok sikert a piacokon!

Jerry 

süti beállítások módosítása